Sinkin historia

Johdanto

Jo kauan ennen sinkin käyttämistä metallina käytettiin sinkkimalmia kuparisinkkiseosten kuten messingin ja sinkkisuolojen valmistamiseen lääketieteessä. Babyloniassa ja Assyriassa messinki tunnettiin jo kolmannella vuosisadalla eKr., Palestiinassa  1400–1000 eKr.

Sinkki-kupariseosta on todistettavasti käytetty n. 500 vuotta eKr. Rodoksella koruissa. Vaikka sinkkiä on käytetty tästä asti messingin valmistuksessa, kului kuitenkin monta vuosisataa, kunnes se tunnistettiin metalliksi. Käsite "sinkki" yleistyi vasta 1600-luvulla, kun materiaali keksittiin uudelleen.

Koska sinkkiä esiintyy luonnossa ainoastaan yhdisteiden muodossa, valmistettiin sitä aluksi sinkkikarbonaatista, eräästä sinkkisuolasta. Sinkki sopi erityisesti metalliseoksiin toisten metallien kanssa, ja sitä käytettiin sen vuoksi aluksi kolikoissa. Sinkkimalmia on käytetty tosin jo pronssiajalta lähtien, mutta vasta paljon myöhemmin havaittiin, että sinkin kohdalla on kysymys elementistä, ts. ei edelleen pilkottavasta perusaineesta.  Sinkkiä tuotiin 1700-luvun loppuun asti pääasiassa Intiasta, ja se oli siihen aikaan erittäin kallista.


Sinkin valmistus aikaisemmin Kiinassa ja Intiassa

Vuoden 1200 jKr. paikkeilla valmistettiin Intiassa metallipitoista sinkkiä. Prosessia on kuvailtu uuden, tinantapaisen metallin valmistusmenetelmänä. Valmistuksessa sinkkimalmi kuumettiin epäsuoraan puuhiilen avulla sulatusuunissa. Näin syntyi sinkkihöyryä, joka jäähdytettiin ympäristön ilman avulla sulatusuunin alapuolella lauhdutusastiassa. Näin syntyi metallinen sinkki (kuva 1).


Venetsiasta kotoisin oleva Marco Polo (1254–1324) on kuvannut sinkkioksidin valmistusta Persiassa. Persialaiset käyttivät siihen aikaan sinkkivihtrillisistä (ZnSO4×7H2O) valmistettua seosta silmätulehdusten hoitamiseen. Sinkkisulfaattia (ZnSO4) käytetään vielä tänäkin päivänä lääketieteessä supistavasti ja antiseptisesti vaikuttavana aineena.

Vuonna 1374 tunnistivat hindut sinkin uudeksi metalliksi, siihen aikaan kahdeksanneksi. Jo tuolloin tuotettiin sinkkiä rajoitetusti ja kauppaakin käytiin jonkin verran.

Voit ladata koko artikkelin PDF-tiedostona.

 

RHEINZINK worldwide

Ota meihin yhteyttä:
+46 31 7554500